Ana içeriğe atla

Tiny House İçin Doğru Arsa Seçimi

Genellikle 10 ila 30 metrekarelik evleri ifade eden tiny house hareketinde önem vereceğiniz ilk madde doğru arazi & arsa seçimi. Evden öte, adeta bir yaşam felsefesi haline gelen Tiny House maliyeti itibarıyla da çok daha cazip olabiliyor.

Tiny House modelleri için büyükşehirlerin betonlaşmasına karşı doğanın içinde bir alternatif olarak duruyor. Bununla beraber yaşadığınız şehrin çevresinde de oldukça uygun arsalar bulabilir, minik evinizi metropolün etrafında bir bölgeye inşa edebilirsiniz. Arsa seçiminde önem arz eden hususlardan biri, bireylerin iş hayatı oluyor. Örneğin, Tiny House Sapanca, Tiny House Sakarya aramaları oldukça popüler. Özellikle Kocaeli ya da İstanbul civarında ikamet edenler için Sapanca biçilmiş kaftan.

Arsa seçimi yaparken 2 seçeneğiniz mevcut, imarlı ya da imarsız arsa. Bu seçeneklere göre Tiny House’unuzu ilgili arsaya kalıcı olarak yapabilir ya da trafiğe çıkma ruhsatı ile tekerlekli bir ev yapabilirsiniz.

İmarlı arsa üzerine tiny house yapmak

Alacağınız ya da kiralayacağınız arsanın imarlı arsa olması sebebiyle arsanın imar oranı kadar kısmına evinizi inşa edebilirsiniz.

Olumlu yönleri

Arsa imarlı olması sebebiyle elektrik, su gibi ana ihtiyaçlar belediye ve ilgili kurumlar tarafından bağlanmak durumundadır

İmarlı olması sebebiyle evinizi temel atarak yapabilirsiniz, isterseniz tabiki trafiğe çıkış izinli bir tiny house’u da arsanıza koyarak temel atma derdinden kurtulabilirsiniz

Olumsuz yönleri

Maliyet – İmarlı arsa fiyatları aynı bölgedeki imarsız tarla, zeytinlik gibi alanlara göre 2-5 hatta 10 kata kadar daha pahalı olması ihtimali yüksek

Ek gayrimülk vergileri

İmarsız arsa üzerine tiny house yapmak

Yerel düzenlemeler de bu konunun resmi tarafı olup en önemli hususlar arasında yer alıyor. Türkiye’de bu işi yapabilmek için taşıma ruhsatının alınması gerekli görülebiliyor. Ayrıca seçeceğiniz arsanın altyapı kolaylıklarının olması da sizi bir adım öne geçirebiliyor. Elektrik ve su şebekesine yakın bir arsa, tesisatın kısa sürede ve kolayca döşenebilmesini sağlıyor. Son olarak; şehrin hızlı ve yoğun dünyasından uzaklaşayım, derken ıssız bir çölün ortasına da gitmemek, pragmatik bakmak daha anlamlı oluyor. Bu nedenle, alışverişe kolayca gidebileceğiniz bir bölgeyi seçmek de artı sağlıyor.


Olumlu yönleri

Arsa fiyatlarının uygun fiyatlı olması

Tek bir yere bağımlı olma yükümlülüğünüzün ortadan kalkması – istediğiniz zaman BE ehliyetine sahip olmak koşuluyla evinizi başka bir yere taşıyabilirsiniz

Olumsuz yönleri

Trafiğe çıkış izni gerekli olduğu için evin trafiğe çıkabilir araç boyutu hakkında limitasyonlar bulunuyor. Alt şase römork tipi bir evin eninin azami 2.55 metre ve boyunun da 12 metreden daha uzun olmaması gerekiyor. Ayrıca belirli ağırlık kısıtlamaları da mevcut. Bu sebeple evinizin toplam alanı (2. Bir asma kat olmadığını varsayılırsa) 31 metrekare civarında olabiliyor.

Evi taşımak için BE sınıfı ehliyet zorunluluğu. Tiny House üreticilerinin bir çoğu ilgili arsaya teslimatı kendi yaptığı için bu konuda ek bir ehliyet gerekmiyor. Tiny house’unuzu kendiniz de bu evi kuracağınız yere uzak bir yerde inşa ediyorsanız bu konuya dikkat etmeniz gerekiyor.

Elktrik, su gibi ana ihtiyaçları (eğer bir güneş paneli / su ünitesi ile kendine yeter bi rev yapmıyorsanız) karşılamak için bu kaynaklara yakın bir yer seçmeniz gerekiyor. Zira evinizi kurduğunuz arsanız imarsız olduğu için belediye ve diğer elektrik şirketlerinin size bu hizmetleri götürmek gibi bir zorunlulukları bulunmuyor.

Bunun yanı sıra evinizi inşa edeceğiniz arazinin yapısı da en önemli hususlar arasında. Arazinin eğimli ve engebeli olması inşaat sırasında sorun yaşatabiliyor. Kaygan bir zemin üzerine kurulan Tiny House’un ömrü daha kısa olabiliyor.


Tiny House Türkiye için de giderek popülerlik kazanan bir harekete dönüştüğünden inşaya başlamanız için pek çok arsa & arazi ilanı bulmanız da kolaylaşıyor.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Tiny House ev yaşamanın büyük artı ve eksileri

 Büyük artılar Düşük maliyet: Yapımı normal bir eve göre çok daha uygundur. Arsa hariç olarak 50bin lira başlangıç fiyatıyla (2020 fiyatları) satılan bu evleri, kendiniz yapmanız durumunda daha uyguna mal edebilirsiniz. Kolay bakım: Düşük metrekare daha az temizlenecek olan ve daha az temizlenecek eşya demek! Bu hem zaman hem maliyet açısından size zaman kazandıracak Düşük enerji kullanımı: Yapım aşaması dışında elektrik ve ısınma giderleri de normal bir eve göre daha düşüktür. Hatta evinize küçük bir soba kurarak etraftan topladığınız odunları yakarak hem doğa ile bütünleşebilir hem de maliyetlerinizi azaltabilirsiniz! Su ısıtma için ise bir çok güneş enerjisi çözümü sunulmaktadır. Hareket özgürlülüğü: Bulunduğunuz arsayı / bölgeyi beğenmediniz mi? Kısa bir sürede (1 gün gibi) evinizi alıp başka bir yerde başka bir maceraya atılabilirsiniz. Doğa içinde olmak: Tiny house konseptinin en güzel yanlarından biri de sıkışık ve çok katlı şehir hayatından kurtulup doğa ile iç içe yaşama seçim

Yapmalı mı, yaptırmalı mı?

Bu soruya birçok açıdan yanıt verilebiliyor. Öncelikle bu evin sizin belki de ömrünüz boyunca temel yaşam alanınız olacağını hesaba katmanız önemli. Sürekli problem çıkaracak bir inşaat ya da planlama, tüm hevesinizi kursağınızda bırakabilir. Ayrıca izolasyonu ve her alanı kullanmaya elveriş sağlayan detaylı bir tasarım önem kazanıyor. Ancak kendi yaptırdığınız tiny house genellikle tabiki kullanılan malzemeye bağlı olarak daha uygun fiyatlara yapılabiliyor. Bu nedenle, her iki yönteme de göz atmak gerekiyor. Dışarıya yaptırırken de işin ehli profesyonellerin hizmetlerine bir göz atmakta yarar var.